maandag 31 oktober 2011

Kinderboekenweek 2011 Superhelden (themadag)


Superhelden!

Vandaag was het thema: kinderboekenweek 2011 en dat thema stond op zich weer in het thema SUPERHELDEN. Ingewikkeld, he? Valt wel mee hoor. Elk jaar staat een week in oktober het kinderboek centraal. Dit om het lezen bij kinderen te stimuleren. Dit is de Kinderboekenweek. De beste nieuwe kinderboeken van dat jaar worden dan beloond met een prijs: gouden en zilveren griffels en penselen (voor de mooiste illustraties). Elk jaar heeft dit ook een wisselend thema. Dit jaar was dat "superhelden". In de jeugdliteratuur staat heel vaak een held centraal. Dit kan een soort 'superman' zijn met allerlei superkrachten, maar even zo goed een heel klein kaboutertje zoals pinkeltje, dat gewoon dapper is en/of voor zichzelf durft op te komen en anderen helpt. We zijn op school dan ook begonnen met eens helder te krijgen wat voor eigenschappen een superheld zoal kan hebben en hebben in onze bibliotheek gezocht naar voorbeelden. Zo vonden we b.v. Pippi Langkous, Jubelientje, Madelief en Kruimeltje.




iedereen verkleed als zijn SUPER held!


Ook mocht iedereen verkleed naar school komen als zijn of haar superheld en iedereen mocht ook vertellen wie ze waren en waarom ze voor deze held hadden gekozen. Leuk hoor! Zo zagen we Megamindy voorbijkomen, meester Jos had zich verkleed als clown Bassie (van Bassie en Adriaan); we zagen sneeuwwitje, Cleopatra en ook Superman. Na deze algemene inleiding hebben we ons opgesplitst in 3 groepen die in een circuitje 3 stationnetjes langsgingen.





Een stationnetje stond in het teken van een bekroond prentenboek "de prins op het witte paard" dat werd voorgelezen door een of meerdere oudere kinderen in het groepje en de jongeren maakten tijdens het lezen een tekening van wat zij hoorden. Een tweede stationnetje was een knutselwerkje: maak een masker of een kleurplaat. Het derde station was een uitzending van Koekeloere, die getiteld was: "superpier". Leuk voor onze kleinere kinderen. De oudere kinderen schreven een kort briefje naar zichzelf in de toekomst: hoe zie je jezelf dan en hoe ziet het er uit om je heen?


Meester Jos begeleidt het lied!

Daarna was het tijd om naar buiten te gaan: Ren je Rot, met allerlei "moeilijke woorden" rondom het heldendom. Het was lekker weer, dus dat was geen punt!
We sloten de middag af met het samen zingen van een lied: "...Weet je wat een held is?...", dat speciaal geschreven was voor dit thema.
Het was een gezellige, drukke dag.. ;-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten